вторник, 18 януари 2011 г.

Слънчевата къща на американския инженер Майк Стризки

Къшата на американския инженер Майк Стризки (Mike Strizki) е на 20 км. от град
Трентън, щат Ню Джърси. Ел. захранването на къщата е изцяло от слънчеви фото
волтаични панели, монтирани върху покрива на гаража. Енергията която произвеждат
56 – те колектора в слънчев ден е 90 Квт. Тази енергия се използва за разлагане на
вода чрез електролиза.



Получения от електролизата водород се складира в специални водородни резервоари. В случая Майк е използвал цистерни от газ пропан бутан. Водородът е лесно запалим и взривоопасен газ, ето защо цистерните са монтирани на безопасно разстояние от дома на Майк.



От водорода складиран в цистерните, Майк произвежда тока за къщата чрез горивни клетки. За денонощие домакинството на Майк изразходва около 10 Квт., тази ел. енергия изцяло се добива от фотоволтаичните панели и водорода.









Полученият от електролизата водород Майк използва и за гориво на автомобила си. Автомобилът е произведен от „Форд” и е един от 10 – те опитни автомобила с водороден двигател, модел „Genesis”. Ел. двигателят е 105 к.с. и се захранва с водород и горивни клетки. Майк използва този автомобил от 2000 г.




роектът на слънчево – водородната къща е завършен окончателно през октомври 2006 г. От 2006 г. до днес сметките за ток които Майк получава от електроснабдителната компания са 0,00 $, толкова са и разходите за горивото на водородния автомобил „Genesis”.

Въпреки съвременните технологии и качествените устройства, Майк се е запасил със стотина акумулатора в случай, че слънчево – водородната система се повреди. Акумулаторите могат да захранват с ток 2 – 3 дена дома на Майк.
.
За да реализира този проект инж. Майк Стризки е вложил 100 000 $ свои средства. Освен това от администрацията на щат Ню Джърси той получава още 400 000 $ по програма за възобновяеми енергийни източници.
Освен финансова помощ, Майк е подкрепен с технологии и специалисти от компаниите
Sharp и Swagelok and Proton Energy System.

След като успешно завършва проекта на слънчево – водородната къща Майк напуска работата си като инженер по инсталиране на слънчеви колектори.Натрупаният опит в изграждане и експлоатиране на слънчево – водородната инсталация му дава кураж и той основава собствена фирма за подобни слънчеви системи.Според Майк водородната система в дома му е добра основа за проектиране и изпълнение на такива системи.Но цената от 500 000 $ е висока за средния американец, за когото е предназначена тази система.
Цената ще спадне до 80 – 100 000 $ смята Майк и при непрестанно повишаващите се цени на енергоносителите, инвестицията ще се изплати максимум до 10 години.

Майк е оптимист за бъдещето на слънчево – водородните системи.Той има вече поръчки за изпълнение на подобни системи.Поръчките са от САЩ, Европа и други части на света.Една от новите слънчево – водородни къщи е на Крис Кнепер (Chris Knepper).Домът на Крис е на няколко мили разстояние от дома на Майк в East Amwell, щат Ню Джърси.
„Това е значителна инвестиция – смята Крис – но си струва парите.Тази екологична къща “green house” ще остане на моите деца.Те ще живеят в енергиен комфорт въпреки постоянно нарастващите цени на горивата, те няма да се притесняват че замърсяват околната среда с вредни емисии.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар