сряда, 5 януари 2011 г.

Водород от отпадъчни води - защо не ?

ecomedia.bg

Бактериите, хранещи се с органиката в отпадъчните води са източник на енергия за производство на чисто водородно гориво.
Микробиологични клетки могат да превърнат почти всеки биоразградим органичен материал във водороден газ без вредни емисии.
Текущото поколение водородно захранвани автомобили не емитират парникови газове, но пък технологията за добиване на горивото им все още оказва значително вредно въздействие върху околната среда. Именно тук ще бъде от полза новият метод, при който се добива водород чрез бактерии, хранещи се с отпадъчни води.
В проучването са използвани бактерии от заобикалящата ни среда в електролитна клетка с оцетна киселина.
Бактериите се хранят с оцетната киселина и произвеждат електрони и протони, създаващи 0.3 V електричество. Когато се добави електричество от външен източник, водородният газ започва да барботира (бълбука) от течността. Това е много по–ефективно от хидролиза на водата, където електрически заряд разцепва водните молекули на съставните им части – кислород и водород.
„Чрез този метод се получава 10 пъти по-голямо количество водород, отколкото по метода на електролиза на водата” – твърди учен, взел участие в експеримента. Това е така, защото бактериите превръщат органичните вещества в субатомни частици, а ролята на електричеството е да ги превърне във водород. Полученото гориво е газ, не течност, но въпреки това може да се използва за захранване на превозни средства.
При този процес могат да се използват целулоза, глюкоза, ацетат или други летливи киселини и се емитира единствено вода.
Въпреки, че звучи футуристично, микробната горивна клетка съществува и нейните създатели са я регистрирали с патент. Един такъв реактор би позволил да се преработват целулоза, земеделски и хранителни отпадъци или да се произвежда водород от отпадъчни води.
Ще бъде полезно за околната среда този метод да заработи в големите градове, но значително по–ефективен ще бъде в селските райони, където земеделието и животновъдството са по-добре развити и количествата органични отпадъци са значително по-големи.
Първата стъпка е просто да започнем да прилагаме метода за пречистване на отпадъчни води, вместо да харчим много пари за третирането им и да преобразуваме инсталациите за пречистване на отпадъчни води в инсталации за производство на водород.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

.

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary