събота, 29 януари 2011 г.

Слънчева алтернатива за получаване на водород

Очаква се до 2030 година производството на водород по новият способ да достигне такива размери, че да добие промишлено значение. Първата инсталация, работеща по тази технология, вече се подготвя в югоизточна Испания по проект "Plataforma Solar de Almeria". Тук на площ 20 000 кв. м. в пустинята са инсталирани огледала, които улавят слънчевите лъчи, събират ги в сноп и ги насочват към керамични кули. Керамиката на кулите е покрита със слой метален оксид, който свързва кислорода. "Водните пари преминават през нажежените керамични структури, те свързват кислорода, а водорода остава" - казва Мартин Реб, един от разработчиците на проекта.

Новата технология изглежда проста, но за нейното разработване са били необходими няколко години научни изследвания. До момента водород в промишлени количества се произвежда от природен газ и водни пари, но като отпадъчен продукт се получават вредни за околната среда газове, като въглероден окис.

Другият разпространен способ за получаване на водород е чрез електролиза на вода. Този способ, обаче, е неикономичен.

Новият способ за първи път постига разлагане на водата, като директно се използва слънчева енергия. Ефиктивността му е достатъчно голяма за да се мисли за производство на водород в промишлени количества. Особено ако се окаже, че себестойността на това производство е значително по-ниска от тази на слънчевите батерии. За момента единственият проблем е липсата на инфраструктура за транспорт на водорода от слънчевите райони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

.

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary