сряда, 5 януари 2011 г.

Направи си сам – домашна печка с водород




Компанията HHOHHU са разработили уникална домашна отоплителна система, която използва водата като гориво. Устройството използва 450W електричество, което чрез електролиза разцепва водната молекула на кислород и водород, който при изгаряне затопля площ от над 90 кв. м.


За момента отоплителното тяло не е продукт на пазара, но това не го прави напълно недостъпно. От компанията са предпочели да разпространят KnowHow-уто си под полу open source модел, като продават плановете за конструиране, а не готовият продукт. Те също продават и някои от по-шантавите части, които са трудни за набавяне или изработка. По този начин всеки с желание и над средните технически познания може да го построи сам, с конвенционални и лесно достъпни материали. Частите струват около $600 (в САЩ) и цялата инвестиция се изплаща само за няколко месеца.



Сърцето на устройството е клетката, в която се извършва самата електролиза. Тя произвежда над 2л. газ/мин. при потребление от 12V, 12.5 ампера. Друг ключов елемент е топлоотвода, който се състои от няколко медни тръби (на снимката по-горе), които извеждат топлината от водородният пламък. По данни от HHOHHU устройството е напълно надеждно, тъй като произведеният водород се изгаря в момента на произвеждането му, като по този начин не избягва нуждата от съхраняване.



За момента са продадени стотици планове като няколко човека успешно са построили устройството. Въпреки това, този проект едва ли е за начинаещите.

2 коментара:

  1. много съм впечатлен от тази печка и бих искал да си я направя или купя,моля за съдействие.

    ОтговорИзтриване
  2. medni trabi na 6000 gradusa kade trqbva da e sme6noto

    ОтговорИзтриване

.

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary